Megújult az edelényi görögkatolikus iskola

Megújult és bővült Edelényben a Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola épülete, a csaknem hétszáz gyereket, tanulót befogadó létesítményt kedden adták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményt megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányzatnak és az egyháznak egyaránt az célja, hogy a hátrányos helyzetű térségeket segítse, a tehetséges gyermekeket támogassa.

 A politikus szólt arról, hogy a görögkatolikusok jelenléte Edelényben mindenféleképpen hozzájárult ahhoz, hogy ez a fejlesztés megvalósulhatott. Ez a beruházás "meghozza a gyümölcsét", mert az itt élő gyermekek élete, jövője nagy mértékben függ attól, hogy milyen az iskola minősége - tette hozzá.

Ez a megújult iskola azt bizonyítja, hogy az egyház "igenis örömteli, jó döntést hozott annak idején (...), azokért a kincsekért, a gyerekekért, akikért ezt vállalta, azokból minél több tehetség kibontakozzon ebben a térségben, ennek a térségnek a javára is" - hangoztatta Soltész Miklós.

Orosz Atanáz, az iskolát fenntartó görögkatolikus egyház miskolci egyházmegyéjének püspöke arról szólt, ez a felújított, korszerű iskola a jövendő nemzedék nevelését alapozza meg.

Fogalmazása szerint: "mi ezt ajándéknak tekintjük, amelyet nem győzünk eléggé megköszönni, ugyanakkor nagyon sok munkánk is van benne".

A görögkatolikus egyház a Miskolci Egyházmegyében hét általános iskolát, hét óvodát és két középiskolát tart fenn, ezekbe több mint háromezren járnak.

A kedden átadott "Kősziklákra építünk - görögkatolikus oktatási intézmény fejlesztése Edelényben" elnevezésű projekt csaknem 520 millió forintos költségét teljes egészében az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében pályázaton elnyert, vissza nem térítendő támogatás fedezte. A pénzből egyebek mellett új tornaterem épült, a meglévőt pedig felújították. Korszerűsítették az energetikai, a víz- és a szennyvíz-elvezetési rendszert, akadálymentesítették az épületet.
Hirdetés