Kiállítás az Avason a magyar-lengyel barátságról

Tizenegy éve emlékezünk meg március 23-án a magyar-lengyel barátságról. A két nép szoros kapcsolatát számos történelmi esemény alapozta meg; ezek egyikét dogozza fel a Lengyel menekültek Magyarországon a II. világháború alatt című kiállítás, amely március 20-án nyílt meg az Avasi Gimnáziumban.
A vándorkiállítás a Szegedi Levéltárból indult. Figeczkiné Szabó Mónika, az Avasi Gimnázium történelem-angol szakos tanára elmondása szerint a tárlat pontos címe: Fejezetek a magyar lengyel barátság vészterhes éveiből 1939-45 között. – A II. világháború kitörésekor a náci Németország lerohanta Lengyelországot. Az akkori magyar miniszterelnök, gróf Teleki Pál megnyitotta a határokat a lengyel menekültek előtt. Ez is olyan történelmi pillanat, amikor megmutatkozott, az évszázadokra visszanyúló magyar-lengyel barátság - tette hozzá.

Az Avasi Gimnázium és a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat régóta együttműködik, pályázatokat nyújtanak be, szakmai utakat szerveznek együtt. Fekete Dénes, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke kiemelte, az intézmény mindig fogadókész volt a lengyel kapcsolatokra. Együttműködnek például a katowicei rajzszakosokkal, évente látogatják egymást a testvérvárosok tanulói. 

Az Avasi Gimnáziumnak vannak lengyel kötődésű tanulói is, egyikük, Jurecska Panna nagyon fontosnak nevezte ezt az identitását. –  Nagymamám lengyel származású és a Polska Drenka énekkarban is részt vesz - mondta el.

A kiállítás március 28-ig tekinthető meg az Avasi Gimnáziumban. Az intézményben március 26-án ünnepséget rendeznek a Magyar- Lengyel Barátság Napja alkalmából.

VIA

0 Megjegyzések

Hirdetés