Pattogtak a vezényszavak az alaki szemlén

Tizenhárom első évfolyamos rendőrosztály és két katasztrófavédelmi osztály mintegy 350 fővel alaki szemlén vett részt a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban pénteken. A tanulók a gyakorlati bemutatókon kívül elméleti tudásukról is számot adtak.
Az alaki szemlén a Rendészeti Szakgimnázium 13 rendőrosztályán kívül két katasztrófavédelmi osztály is részt vett. Ott voltak a számonkérésen a Szemere Bertalan Szakgimnázium, Szakközépiskola rendőr kadétjai is. Az iskolában két éve kapnak rendészeti alapképzést a tanulók annak reményében, hogy végzéskor a rendőri hivatást választják.

– Maga a képzés nagyon jó. Én bizonyítási vágyból érkeztem ide, bizonyítani szeretnék barátoknak családomnak és az embereknek. Szeretnék a jóért küzdeni, illetve később majd továbbtanulni – mondta Kozák István tanuló.
A középiskola diákjai már fiatalon, 14 éves kortól megkezdik a rendészeti képzést. Amennyiben az előttük álló négy oktatási évet sikerrel teljesítik, felvételt nyernek a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumba.

– 150 tanuló vesz részt 2016 óta ebben a képzésben, felmenő rendszerben. Jelenleg öt osztály rendészeti ügyintéző képzéséről van szó. Nálunk érettségi és szakmai vizsgát tesznek, ezt követően pedig a rendészeti gimnáziumban egy év alatt lesznek rendőr tiszthelyettesek – mondta Szabó András, az MSZC Szemere Bertalan Szakgimnázium igazgatója.
Az egyenruhás hivatásoknál elengedhetetlen a határozottság és a gyors mozgathatóság. Alá-, illetve fölérendeltségi viszony van, vezényszavakat, utasításokat kell adni, fogadni és több embernek együtt, egyszerre kell mozognia, ha a feladat úgy kívánja. Az alakzati mozgásformák elsajátítása ezért fontos azoknál, akik egyenruhában szolgálnak.

– Az első hónapban nyilvánvalóan a képzés 50%-a elméleti, a másik 50%-a pedig gyakorlati. A gyakorlati is két részre szedhető. Egyrészt nagyon erős fizikális felkészítés van, hogy mindenki azonos alapokkal rendelkezzen másrészt pedig akár egyénileg akár alakzatban mozogni, köszönni, előljáróhoz menni, kilépni, belépni, szolgálatot teljesíteni, szolgálati feladatok legfontosabb részét megtanulni, az állami és szolgálati elöljárókat megismerni, hogy utána az ezekre való hivatkozás a későbbiekben már egyértelmű alapokat jelentsen – magyarázta Bagi István, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója.
Az alakzati mozgásformák bemutatása után rövid pihenő következett, majd egy 20 kilométeres menetgyakorlaton bizonyíthatták rátermettségüket az első évfolyamosok.

0 Megjegyzések

Hirdetés