Újabb ülőköveket helyeztek ki Miskolcon

A miskolci főutca és a város közterei után mostantól a Balázs Győző Református Gimnázium belső tereit, udvarait is Szelekovszky Magdolna iparművész kerámia ülőkövei díszítik. A színeikben, formáikban is a gyermekek lelkivilágához illeszkedő ülőköveket péntek délután adták át.
Elvarázsolt békakirályfi, fürge gyíkocska, tovaröppenő szitakötő – mindezek a témák megjelennek Szelekovszky Magdolna ülőkövein. Mint mondta, örömmel fogadta az iskola vezetőjétől a felkérést – azért is, mert a visszajelzések szerint a gyermekek kedvelik leginkább a köztereken kihelyezett ülőköveket.

– Az állatfigurák fogják meg leginkább a fantáziájukat. Szerettem volna a természet színeit visszahozni, azokat, amelyek nem harsányak, kellemesek a szemnek. A kövek – ahogy a gimnáziumba járó diákok is – különböző nagyságúak, de követik a természetes formákat, leginkább talán a csiszolt, némelyikük a lapos kavicsokra hasonlítanak. Úgy érzem, rájuk ülve kicsit megnyugodhatunk – mondta az iparművész. Hozzátette: a Balázs Győző gimnázium igazgatója nagyon odafigyel az inspiratív, szép környezetre. További terveik között szerepel egy csobogó felállítása, de kerámialámpákkal is szeretnék majd feldobni a délutáni, kora esti foglalkozásokat.
Az alkotásokat Sziráki Szűcs Gábor igazgató adta át. Mint mondta, az iskola művészeti képzéséhez, de hangulatához is kitűnően passzolnak ezek az ülőkövek. Színeikben, formáikban illeszkednek az intézmény mediterrán belső környezetébe. Fontosnak tartják, hogy az épületben legyenek olyan pihenőhelyek, ahol a diákok le tudnak ülni, el tudnak csendesedni egy rövid időre.

– Ezek varázskövek, ha rajtuk ültök, jobban meg fogjátok érteni Adyt, József Attilát – hangoztatta a diákokhoz fordulva Sziráki Szűcs Gábor. – Bármikor megtalálhattok itt egy szeretetteljes érzést, egy boldog pillanatot, egyszóval érzelmi hullámokat élhettek át ezeken az ülőköveken. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg élményt, kedves pillanatot szereznek majd nektek – zárta szavait az igazgató.

Szelekovszky Magdolna azt kívánta a fiataloknak, mindig örömmel használják az ülőköveket, s teljen bennük sok gyönyörűségük.

0 Megjegyzések

Hirdetés