Szabálysértési őrizetbe vették azt a berzéki férfit, akinek valótlan bejelentése kapcsán a rendőrség szükségtelenül helyszínre vonult.

A Miskolci Rendőrkapitányság valótlan bejelentés szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 43 éves berzéki lakos ellen. A férfi a központi segélyhívóra tett bejelentést 2020. január 23-án éjszakai órákban, amely szerint otthonában megverte a feleségét. A kiérkező járőrök azonban megállapították, hogy nem történt semmilyen bántalmazás. A szabálysértő a meghallgatása során elmondta, hogy ittas állapotban összeveszett a hitvesével, és ezért hívta a rendőrséget.

A rendőrök a férfit a valótlan bejelentés miatt a Miskolci Rendőrkapitányságra előállították, ahol a nyomozók szabálysértési őrizetbe vették.


Mikor NE hívja a 112-t:

Ha általános, tudakozó jellegű kérdése van (például: ügyfélszolgálatok hatáskörébe tartozó ügyek, általános és különleges tudakozók által megadható elérhetőségek, egyéb információk)
Ne hívja forgalmi információk, időjárás-jelentés, vagy egyéb általános tájékoztatással kapcsolatosan (például: kisebb műszaki meghibásodások, csőrepedés; kisebb áramkimaradások)
Ha szemmel láthatóan nincs vészhelyzet és nem igényel sürgős beavatkozást az eset (például: kidőlt fa, ami nem képez közúti akadályt, nem veszélyeztet emberi életet, egészséget)
Ha unatkozik, szórakozni vagy beszélgetni szeretne
Az indokolatlan hívások túlterhelik a rendszert, ezzel veszélyeztetve olyan emberek életét, vagyontárgyait, akik valóban segítségre szorulnak.

Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhív, szabálysértést követ el. A szabálysértés elkövetőjével szemben 5000 forinttól 150 000 forintig terjedő pénzbírság, illetve közérdekű munka büntetés kiszabására kerülhet sor.

Néhány perc is számít, ne terhelje a rendszert feleslegesen. Ön is kerülhet olyan helyzetbe, amikor a készenléti szervek gyors reagálásán múlhat az élete – kérik a hivatalos szervek munkatársai.


ÉletMentő applikáció

Csütörtökön tette közzé az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán, hogy immár ingyenesen letölthető az ÉletMentő alkalmazásuk. Vészhelyzet esetén egyetlen gombnyomással felhívható az Országos Mentőszolgálat, egyúttal elküldhető a pontos tartózkodási hely és az előre feltöltött egészségügyi adatok is, hogy mielőbb pontos és megfelelő segítséget nyújthassanak.

Az ÉletMentő alkalmazás plusz funkcióként tartalmazza a legközelebbi gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is. Az applikációról hamarosan egy részletes cikkünkben is beszámolunk!