A felügyelet nélkül hagyott kisfiú magára öntötte a vegyszert.

A főügyészség vádat emelt egy 28 éves nő ellen életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt.

A vádirat szerint a vádlott egy borsodi kistelepülésen lakik családi házban, négy kiskorú gyermekével. 2020. április elején egy reggel négyéves fiú gyermeke átment a szomszédba a nagyapjához, míg a többi három gyermek a ház körül, illetőleg a házban játszott.

A gyermekek közül a hároméves fiú az udvaron tartózkodott, és mivel a vádlottnak nem volt szem előtt, keresni kezdte. Az addig a lakásban az ölében tartott kétéves fiát letette a szőnyegre, és kiment az épületből. Kint rászólt a fiára, hogy menjen be, ő pedig visszaindult, hallva, hogy kétéves fia hangosan sír.

Amíg kiment a házból, a földön lévő lecsavart kupakú hideg zsíroldós flakonból a kétéves gyermek a folyadék egy részét a saját arcára öntötte: égési sérülései keletkeztek.

A vádlott megpróbálta lemosni a folyadékot, és segítségért kiabált. Egy rokona értesítette a mentőket. A gyermek nyolc napon túl gyógyuló harmadfokú égésnek megfeleltethető maródásos sérüléseket szenvedett, közvetetten életveszélybe került.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben pénzbüntetést indítványozott.